Απαράδεκτες συνενώσεις γυμνασίων σε Ασκό και Άσσηρο

Απαράδεκτες συνενώσεις γυμνασίων σε Ασκό και Άσσηρο

Αρ. Πρωτ. 13718/23.03.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Το αρμόδιο Υπουργείο στην ακολουθούμενη πολιτική του, που την επιβάλλει το Μνημόνιο, προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, χωρίς να λάβει υπόψη τα στοιχειώδη, την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, τη χιλιομετρική απόσταση, τις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις. Με ένα πρόχειρο και αποσπασματικό σχέδιο και χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προχωρά σε συνενώσεις σχολείων. Με αυτό το σχέδιο συνενώνει σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά, όπως το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Ασκού σε ένα Γυμνάσιο Σοχού και τα Γυμνάσια Λαχανά και Ασσήρου σε ένα Γυμνάσιο Ασσήρου.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί την αγανάκτηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Δεν είναι δυνατόν, στη δεινή πολιτική του Μνημονίου, που ακολουθεί η Κυβέρνηση να προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, με αντιπαιδαγωγικά κριτήρια και χωρίς να ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνει το αρμόδιο Υπουργείο είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα ζητήματα παιδείας πρέπει να αντιμετωπίζονται με παιδαγωγικό τρόπο, ειδάλλως οδηγούμαστε σε απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποια είναι τα κριτήρια συγχώνευσης των γυμνασίων Ασκού (Σοχού) και Ασσήρου στον Δήμο Λαγκαδά;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να μην προωθήσει τις συνενώσεις σχολείων,  που έχουν γίνει με αντιπαιδαγωγικά κριτήρια;